Zašto je važno uzimati vitamin D3?

Biti zdravi i imati dovoljno fizičke i mentalne snage za sve što život nosi, želja je svih nas. Međutim, užurbani način života i naša prehrana često nije dovoljna da zadovolji sve prehrambene potrebe našeg organizma.

Taj nedostatak mogu nadoknaditi vitamini, ali pod uvjetom da bolje upoznate kako oni djeluju te da ih koristite pametno i u skladu s potrebama vašeg organizma.

Danas pišemo o važnosti vitamina D3, a za početak donosimo nekoliko činjenica o njegovoj ulozi za očuvanje našeg zdravlja.

Žena leži na travi

Važnost i uloga vitamina D3

Suncokreti

Vitamin D3 pomoći će vam u smanjenju rizika virusnih epidemija te će poboljšati vaš imunitet, ali i gustoću kostiju te mišićnu snagu.

On omogućava upijanje iona kalcija i fosfata iz probavnog trakta, a znamo da je kalcij važan jer podupire rast kostiju, kose i zubi ali djeluje i na stabilnost stanica.

Vitamin D3 bitan je za probavni sustav jer održava sluznicu zdravom, ali i utječe na dobar status crijevne mikroflore, odnosno dobrih bakterija.

Nedostatak vitamina D3 se, pak, veže uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

Pripada grupi vitamina koju su topljivi u mastima, no zahvaljujući UV svjetlosti može se sintetizirati u koži pomoću endogenog kolesterola. Vitamin D3, međutim, nije topiv u vodi i to je važno zapamtiti, jer se njegov višak ne može izlučiti putem mokraće što dovodi do njegovog nakupljanja i mogućih komplikacija.

Jeste li znali da za razliku od ostalih vitamina, vitamin D3 naše tijelo samo može proizvesti? On nastaje u našoj koži metaboličkim procesom iz kolesterola pod utjecajem sunčevih UV zraka. Potom se pohranjuje u jetri, da bi se u aktivni oblik pretvorio u bubrezima.

Kome je namijenjen vitamin D3?

Studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% svjetske populacije ima manjak vitamina D3 u krvi, posebice tijekom zime i ukoliko žive sjeverno od 35. paralele.

Beba drži kocku u ustima

Tijekom prve godine rođenja vitamin D3 preporuča se novorođenčadi kako bi se spriječio rahitis a sva djeca koja se ne izlažu dovoljno suncu, smatraju se rizičnom skupinom.

Imate li psorijazu uzimanje vitamina D3 pomoći će vam u vašim tegobama ali i ako ste pod terapijom kortikosteroidima.

Želite li jaku obranu od virusa vitamin D3 bit će vaš saveznik. On će ojačati sluznicu i kožu čime će onemogućiti prodor virusa kroz respiratorni sustav.

Da nas vitamin D3 prati od rođenja do poznih godina svjedoči i činjenica da se on preporuča ženama u menopauzi kako bi ublažile osteoporozu i osteopeniju te svim starijim osobama koje ne borave dovoljno na otvorenom prostoru i suncu.

Preporuke za uzimanje vitamina D3

Prošle godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo posebno je istaknuo preporuke o potrebnom unosu vitamina D3 od listopada u dozi od 20 µg dnevno na više.

Njihova je preporuka potaknuta pandemijom COVID-19 virusa te spoznajama znanstvenika o njegovom povoljnom utjecaju kod različitih infekcija.

Trebate li vitamin D koji će vaš organizam najbolje apsorbirati, uzmite liposomalni vitamin D3! Naručiti ga možete online putem naše web stranice. Za sve dodatne informacije o našim proizvodima, kontaktirajte nas bez obaveze.

UVJETI
Opći uvjeti
KONTAKT:

 : +385 1 3879 426
 : info@intelnet.hr

 

CureSupport

Tajna je u odličnoj apsorpciji!